Rijksmuseum Twenthe, Marinetti en het futurisme

Voor de tentoonstelling Marinetti en het futurisme, maakte we een set van 4 geuren. In mooie glazen flessen met een pompsysteem is het mogelijk om de geuren voor een lange tijd en op een veilige manier te ruiken, zonder dat het in de ruimte andere kunst kan aantasten.

Evolutie van het futurisme

Aan de hand van werken van de ‘eerste generatie’ futuristen: Gino Severini, Umberto Boccioni, Giacomo Balla, evenals de werken van latere futuristen zoals Roberto Marcello Baldessari, Fortunato Depero, Tato en Benedetta volgt de tentoonstelling de evolutie van het Italiaans futurisme. Rijkelijk aangevuld met teksten en documentatiemateriaal toont Rijksmuseum Twenthe het futurisme als manifest voor een nieuwe wereld.

Futuristen in Parijs (v.l.n.r. Luigi Russolo, Carlo Carrà, Filippo Tommaso Marinetti, Umberto Boccioni en Gino Severini), 1912. 

Publicatie

Bij Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld wordt een rijk geïllustreerde publicatie uitgebracht waarin uitgebreid ingegaan wordt op de artistieke en maatschappelijke ontwikkelingen in het Italië van 1909 tot het einde van de tweede wereldoorlog. Het boek wordt uitgegeven door Waanders Uitgeverij en is verkrijgbaar voor €23,95. 

De tentoonstelling Marinetti en het futurisme, een manifest voor een nieuwe wereld is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Istituto Italiano di Cultura di Amsterdam, het Ministerie van OCW, Provincie Overijssel, Gemeente Enschede, Weldoeners Rijksmuseum Twenthe, Vrienden van Rijksmuseum Twenthe en het GJ van Heek Junior Fonds.

Exhibition under the curatorship of Rijksmuseum Twenthe and organized by StArt