Geur in musea, laat je langer naar kunst kijken

Als we denken aan musea, denken we vaak aan de prachtige kunstwerken die daar te zien zijn. Maar wat als er nog een ander element aan de museumervaring wordt toegevoegd, namelijk geur? Studies hebben aangetoond dat geur een krachtig hulpmiddel kan zijn om herinneringen en emoties op te roepen. Maar kan geur ook helpen om bezoekers langer naar kunst te laten kijken? In dit artikel gaan we dieper in op de rol van geur in musea en hoe het kan bijdragen aan een betere museumervaring.

Actief kijken

Musea bieden ons de kans om de geschiedenis en cultuur van onze samenleving te verkennen en te begrijpen. Het bekijken van kunstwerken is een van de belangrijkste redenen waarom mensen musea bezoeken. Maar vaak zijn we zo gefocust op het kijken naar de kunstwerken dat we de andere zintuiglijke ervaringen die het museum biedt, zoals geur, vergeten. Door geur in de museumervaring te integreren, kunnen we een meer holistische en memorabele ervaring creëren. Door meer zintuigen te prikkelen en actief te kijken, zie je meer.

De kracht van geur

Geur is een krachtig zintuiglijk hulpmiddel dat direct onze emoties en herinneringen kan beïnvloeden. Uit studies blijkt dat geur kan helpen om herinneringen op te roepen en emoties te stimuleren. Bijvoorbeeld, de geur van verse bloemen kan ons doen denken aan onze jeugd of een speciale gebeurtenis. De geur van verse popcorn kan ons doen denken aan de filmtheaters uit onze kindertijd. En zo hebben we nog vele geuren opgeslagen in ons collectieve brein, maar veel vaker nog in ons individuele geheugen.

Geur in musea

Musea hebben de afgelopen jaren geëxperimenteerd met het gebruik van geur als onderdeel van hun tentoonstellingen. Dit kan bijvoorbeeld door geur toe te voegen aan een specifieke tentoonstellingsruimte, zoals een tentoonstelling over de natuur waar de geur van bloemen wordt toegevoegd. Maar ook kan er geur toegevoegd worden aan een kunstwerk zelf, zoals de geur van verf bij een schilderij van Vincent van Gogh. Of een artistieke vertaling van de zonnebloemen.

De voordelen van geur in musea

Door geur toe te voegen aan de museumervaring, kan dit bijdragen aan een betere en meer memorabele ervaring voor bezoekers. Door de zintuiglijke ervaringen van het museum te verbreden, kunnen bezoekers zich meer verbonden voelen met de kunstwerken en de geschiedenis die wordt tentoongesteld. Dit kan uiteindelijk resulteren in bezoekers die langer naar kunstwerken kijken, meer geïnteresseerd zijn in de tentoonstellingen en meer terugkomen naar het museum. Het zal de bezoekers vaak verbazen hoeveel impact een geur kan maken, zowel mensen zonder- als met een visuele of auditieve beperking.

Geur als onderdeel van museumeducatie

Naast het verbeteren van de museumervaring voor bezoekers, kan geur ook een belangrijk hulpmiddel zijn bij museumeducatie. Door geur toe te voegen aan tentoonstellingen, kunnen musea een extra laag van educatie bieden. Geuren van vroeger vertellen direct een verhaal, denk aan het betreden van een ruimte met een subtiele geur van boenwas of een ouderwets parfum dat al lang niet meer bestaat.

Geur in verschillende soorten musea

Geur kan in verschillende soorten musea worden gebruikt om de museumervaring te verbeteren. Zo kan in een historisch museum de geur van hout of leer worden toegevoegd om bezoekers een idee te geven van hoe het leven er vroeger uitzag. In een kunstmuseum kan de geur van verf of inkt worden toegevoegd om bezoekers te helpen de kunstwerken beter te begrijpen en zich meer verbonden te voelen met de kunstenaar.

De uitdagingen van geur in musea

Hoewel geur kan bijdragen aan een betere museumervaring, zijn er ook uitdagingen verbonden aan het gebruik ervan. De geur moet op een juiste wijze worden verspreid om niet te indringend te zijn. Ook kan de geur van tentoongestelde objecten schadelijk zijn voor de kunstwerken zelf. Daarom is het belangrijk dat musea zorgvuldig nadenken over het gebruik van geur en hierbij de juiste balans vinden. Museumbeleving heeft hier veel ervaring in en kan hierin adviseren.

Kortom

Geur is een krachtig hulpmiddel dat kan bijdragen aan een betere en meer memorabele museumervaring. Door geur toe te voegen aan tentoonstellingen, kunnen musea bezoekers helpen zich meer verbonden te voelen met de kunstwerken en de geschiedenis die wordt tentoongesteld. Hoewel er uitdagingen zijn verbonden aan het gebruik van geur, kan het goed worden gebruikt als een aanvulling op de andere zintuiglijke ervaringen die musea bieden.