Van Abbe, Inhaling art

Samen met kunsthistorica Caro Verbeek (www.caroverbeek.nl) is gewerkt aan het project ‘inhaling art’. 6 verschillende kunstwerken zijn voorzien van eigen geurbeleving. De geuren zijn te ruiken in bakjes aan de muur, naast de werken. Er is een gesproken tour bij, waar men tevens wat koffiebonnen krijgt om de geur te neutraliseren.abbe1

Vervolgens sprak de gemaakte sigarengeur voor Van Abbe, Marc-Marie Huijbregts zo erg aan, dat hij dit verkoos tot stuk in het Allard Pierson pop-up museum. Voor deze tentoonstelling maakte we tevens de geur van Marc-Marie.

Stukje van de site van Van Abbe:

Geur brengt echt in vervoering. Zien, horen, aanraken, proeven; deze zintuigen zijn niet zo krachtig als ruiken als je met je hele wezen voor een seconde terug wilt keren naar iets.”
Andy Warhol over zijn geurherinneringsmuseum

In het Van Abbemuseum kun je “kunst kijken met je neus”. Met Inhaling Art wordt je geconfronteerd met het meest onderbelichte zintuig: de reukzin. Normaal gesproken is het museum de plek bij uitstek waar we bijna uitsluitend het zicht gebruiken om kunstwerken waar te nemen. Door middel van speciaal ontwikkelde geuren bij diverse kunstwerken kun je een intieme relatie met de collectie aangaan. Warme, kruidige aroma’s en synthetische geurcomposities wisselen elkaar af. Je kunt de kunst letterlijk inhaleren.

Inhaling Art is ontwikkeld door Caro Verbeek (kunst- en geurhistoricus) in samenwerking met Jorg Hempenius (aromajockey). In samenwerking met het Van Abbemuseum ontwikkelden zij deze bijzondere kijk op de collectietentoonstelling De collectie nu.

Doe-het-zelf
Hoewel de reuk het minst onderzochte en meest genegeerde zintuig is, heeft geur een enorme invloed op ons gedrag, onze emoties en gemoedstoestand en staat de reuk bekend om de levendige herinneringen die het kan oproepen. Ook kunnen zintuigen die tegelijk geprikkeld worden elkaar beïnvloeden. Met al deze aspecten wordt geëxperimenteerd tijdens deze speciale geurinterventie in het kader van de Van Abbe Verhaallijnen. Omdat mensen vaak de grootste moeite hebben met het benoemen van geuren, is het voordeel dat vrije associaties de ruimte krijgen, zoals dat ook bij abstracte visuele kunst het geval kan zijn: bij verschillende mensen roept het andere gedachtes en gevoelens op.

De doe-het-zelfrondleiding voert je langs vijf geurkastjes op verschillende plaatsen in de nieuwbouw van het museum. Een daarvan is geplaatst bij het werk Blick auf Murnau mit Kirche (1991) van Wassily Kandinsky. Kandinsky hield zich bezig met synesthesie; waarneming met het ene zintuig terwijl een ander zintuig wordt geprikkeld. Hoe zouden bepaalde vormen en kleuren ruiken? Het gelijktijdig ruiken en zien kan de beleving van het landschap mogelijk intenser maken.